Anti-fascist, Anti-racist, Anti-war Music and Art / Αντιφασιστική, Αντιρατσιστική, Αντιπολεμική Μουσική
και Τέχνη

25/7/14

Karl Amadeus Hartmann - Concerto Funebre

To Concerto Funebre [1939, rev. 1959] (νεκρικό κοντσέρτο) είναι ένα κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων σε τέσσερα μέρη:
  1. Introduktion. Largo
  2. Adagio
  3. Allegro di molto
  4. Choral. Langsamer Marsch
Τα πρώτα δύο μέρη:


Τα τελευταία δύο μέρη:

 


Το μοναδικό αυτό κοντσέρτο για βιολί του συνθέτη, που είναι ίσως και το πιο διάσημο έργο του, γράφτηκε τους πρώτους μήνες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και είχε αρχικά τον τίτλο Musik der Trauer (Πένθιμη Μουσική). Είναι μια δημιουργία επηρεασμένη από τη απαισιοδοξία της εποχής, αλλά εμπεριέχει και δύο κοράλ που αντιπαραθέτουν μια έκφραση ελπίδας και αισιοδοξίας. Το τελικό κοράλ βασίζεται σε ένα λαϊκό γερμανικό τραγούδι με τίτλο Unsterbliche Opfer (Αθάνατα Θύματα) το οποίο εμφανίζεται και στην 11η Συμφωνία του Σοστακόβιτς ως αναφορά στα θύματα της επανάστασης του 1905.

Ο Karl Amadeus Hartmann [1905 –1963] ήταν Γερμανός συνθέτης. Υπήρξε συνεπής αντι-φασίστας, αρνούμενος να συνεργαστεί με τους ναζί και αποφεύγοντας τις δημόσιες εκτελέσεις έργων του στη Γερμανία του Χίτλερ. Την εποχή εκείνη παίχτηκαν ελάχιστα έργα του και σχεδόν μόνο στο εξωτερικό. Στη μουσική του συμπεριέλαβε εβραϊκές μελωδίες, τσέχικα κοράλ και αποσπάσματα από έργα απαγορευμένων τότε συνθετών. Περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω σελίδες:
http://orelfoundation.org/index.php/composers/article/karl_amadeus_hartmann/
http://www.schott-music.com/shop/persons/featured/8399/
http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Amadeus_Hartmann




Δεν υπάρχουν σχόλια: